Önéletrajz készítő útmutató

Önéletrajz készítő

Az eredményközpontú és egyedi önéletrajz elkészítése a szoftver használatával rendkívül egyszerű. Nézze meg az  önéletrajz készítő 5 perces videó útmutatóját  vagy olvassa el az alábbi használati útmutatót.

Önéletrajz-készítő sablon használata lépésről lépésre

1. Válassza ki az önéletrajzsablont és annak színét

A felső menüsorban 12 egyedi önéletrajzsablont talál, amelyek között a kurzor lenyomva tartásával válogathat.

Választhat személyiségéhez illő verziót. A sablonok csillagjegyek szerinti harmóniát mutatnak, a tüzes Kosoké például dinamikusabb, erőteljesebb, a Mérlegeké visszafogottabb.

Az önéletrajzok egy típuson belül többféle színben is rendelkezésére állnak, színváltáshoz kattintson a színeket jelző négyzetekre. Ha kiválasztotta a sablont és annak színét, kezdődhet a szerkesztés.

Amennyiben egy új önéletrajzot szeretne készíteni, kattintson az ÚJ gombra. Ha szeretné megőrizni, amit ez idáig készített, akkor mentse el és küldje el magának az EMAIL gombra kattintva (különben az Új gombra kattintva elveszik).

Önéletrajzsablon-színe

2. Saját fotó beillesztése az önéletrajzsablonba

Kattintson kétszer a fotóra, majd cserélje le (szintén) kétszer a kép alatti kis ikonra kattintva.

Válassza ki az új képet a számítógépéről, aminek a formátuma négyzetes vagy álló. Javasolt a minimum 800 x 800-as képpontméret. Kattintson kétszer a választott képre, vagy másolja be a CTRL+C, CTRL+V billentyűparancsokkal.

Ezután mentse el a dokumentumot a felső ikonsor MENTÉS ikonjára kattintva.

Önéletrajz-mentése

Javaslom, hogy minden fázis után mentse el a pályázati anyagát a MENTÉS ikonra kattintva. Ha később mégis másik fotót szeretne beilleszteni, ugyanígy, a fent leírt módon tud képet cserélni, akár többször is.

3. Önéletrajz szerkesztése

Kattintson kétszer a cserélni kívánt szövegrészre, ekkor megjelennek a szerkesztőikonok. Majd kattintson újra kétszer, és megjelenik a szaggatott piros keret a szöveg körül.

Amikor megjelenik a piros keret a szöveg körül, attól kezdve már tud szerkeszteni, azaz szöveget beírni, bemásolni vagy formázni a szoftverbe beépített saját szövegszerkesztő funkciókkal.

Önéletrajz-piros-keret

Használja a saját szövegszerkesztő funkciót: Az önéletrajz-készítő szoftvernek saját szövegszerkesztői funkciói vannak. Ha van már egy korábbi, pl. Wordben elkészített önéletrajza, célszerű azt először a gépén található Jegyzettömbbe átmásolni.

Ezután az egyes önéletrajzrészeket a Jegyzettömbből formázatlanul tudja bemásolni az önéletrajz-készítő sablonjába. Ha eddig nem használta a Jegyzettömböt, akkor a számítógépén található keresőbe beírva megtalálja.

Önéletrajz-jegyzettömbe-másolása

A listákat szintén formázatlanul, listapontok nélkül másolja be a sablonba! Ezután használja az önéletrajz-szerkesztőbe beépített listafunkciót. Jelölje ki a bemásolt szöveget, és kattintson a lista ikonra.

A törlés és visszaléptetés ikon segítségével visszatérhet a korábbi állapotra, ha még nem mentette a változtatást.

4. Motivációs levél csatolása

Ha a MOTIVÁCIÓS LEVÉL gombra kattint a felső menüsorban, akkor az önéletrajza alatt megjelenik a motivációs levél sablon, amibe beírhatja vagy bemásolhatja a saját motivációs levelét.

A motivációs levél a végső pdf fájlban az önéletrajz alá kerül, éppúgy, ahogyan az online felületen is látható.

Motivációs levél formázása: A sablon nem formázott, csak a célszerű tartalmi elemek felsorolását tartalmazza. Ha olyan betűtípust szeretne használni, ami az önéletrajzában is szerepel, kattintson az önéletrajzban arra a szóra, aminek a stílusát át szeretné vinni a motivációs levélbe. Másolja be ezt a szót, majd írja át arra a szóra, ami szükséges. A stílust az írás megtartja.

Vigyázat! Ha ismételten rákattint a MOTIVÁCIÓS LEVÉL ikonra, akkor a blokk törlődik!

Aláírás csatolása: Amennyiben van kézzel írott aláírása képformátumban, beillesztheti a jelzett helyen, vagy törölheti ezt a funkciót. Az aláírást úgy tudja törölni, hogy a kurzorral az aláírás végére áll, és rákattint a „backspace” gombra.

Az aláíráskép minimum 450 x 180 pixel legyen, de a mérete ne haladja meg az 1 MB-ot.

Ha külön pdf fájlban szeretné elküldeni motivációs levelét, akkor azt ne az önéletrajzzal együtt, hanem külön írja meg, mentse el és küldje el a gépére.

Motivációs levél eltávolítása: A motivációs levél eltávolítása két módon is lehetséges. A MOTIVÁCIÓS levél ikonra ismételten rákattintva törli a levelet, vagy kétszer rákattint a motivációs levél szerkesztői felületén. Ekkor piros keretben jelenik meg a teljes szöveg, és a piros keret feletti kuka ikon segítségével tudja törölni az egész blokkot.

5. Egyéb csatolmányok hozzáadása önéletrajzhoz

Önéletrajzához bizonyítványokat vagy más képformátumú dokumentumokat csatolhat. Ehhez kattintson a CSATOLMÁNY menüpontra, és válassza ki a feltöltendő képet.

Bizonyítványokat is képformátumban tud csatolni, melyek mérete legfeljebb 1 MB lehet. Ha ennél nagyobb a kép, a szoftver nem fogja csatolni, nem fog megjelenni önéletrajza mellékleteként.

Van olyan sablon, melynek első oldalán nem talál fotócsatolási lehetőséget. Ha mindenképpen szeretne ahhoz a sablonhoz fotót is csatolni, akkor ezt oly módon teheti meg, hogy mellékletként befűzi a fotóját.

Csatolmányok eltávolítása mentett anyagból: Kattintson a CSATOLMÁNYOK gombra, és itt ki- és bekapcsolhatja ezt a funkciót.

Üres oldal törlése az anyagból: Kattintson rá kétszer a felületre. A blokkot a bal felső sarokban megjelenő kuka ikon segítségével tudja törölni.

6. Mentés

Ha elkészült a teljes önéletrajzzal, motivációs levéllel és a csatolmányokkal, mentse el az önéletrajzot a MENTÉS ikonra kattintva. Ne aggódjon! Ha később változtatni szeretne, lesz rá módja.

Ekkor az elkészült önéletrajz eltárolódik a szerveren, de azt egyedül csak ön látja, és csak önnek lesz majd hozzáférése, ha elküldi a saját gépére a következő pont szerint.

Ha nem volt ideje befejezni az anyagot, és szeretne egy másik alkalommal visszatérni, akkor is mentse el és küldje el félkész állapotban a saját gépére.

7. A kész vagy félkész önéletrajz elküldése saját gépére

Az elkészült sablont úgy tudja a saját gépére elküldeni, hogy az EMAIL ikonra kattint.

A felugró felületen adja meg nevét, e-mail-címét, pipálja ki a kért mezőket, és küldje el az önéletrajzot a saját e-mail-címére!

Ha minden rendben van, akkor ezt a felugró ablakot kell látnia:

Önéletrajz-letöltése-saját-gépre

Küldés után ön kap egy automatikus e-mailt a postafiókjába. Ha nem találná a levelet, akkor a biztonság kedvéért nézze meg a spam mappában is.

Ekkor két dolog történik:

1. Ha Chrome böngészőt használ, akkor egy rövid ideig az önéletrajzát jelző ikon megjelenik a képernyő bal alsó sarkában, ahova rákattintva azonnal meg tudja nyitni.

2. Az e-mail megérkezésével egy időben az ön saját gépének Letöltési mappájába, pdf formátumban, automatikusan letöltődik a weboldalon elmentett önéletrajza „Önéletrajz” néven.

Ha a Letöltések mappában sok fájl található, akkor lehetséges, hogy nehezen talál rá a letöltött önéletrajzra. Ez esetben kattintson a Dátumra, és ezt követően időrendben látja a letöltött fájlokat. Így egészen biztosan könnyen rátalál az önéletrajzára.

Önéletrajzát tehát NE a levélben, hanem a saját gépén keresse pdf formátumban, a böngészőjének megfelelő Letöltési mappában.

Önéletrajz tárolása és ellenőrzése: Ha megtalálta az önéletrajzát, azonnal mentse el más, releváns néven abba a mappába, amelyikben az önéletrajzait tárolja számítógépén. Erre azért van szükség, mert minden mentése ugyanezen a néven érkezik majd meg, és nem fogja tudni megkülönböztetni őket.

Ellenőrizze, hogy minden helyes-e a pdf fájlban. Önéletrajza tartalmilag, nyelvtanilag és tördelés szempontjából is legyen hibátlan. Ha elégedett, használja sok sikerrel.

Önéletrajz javítása: Ha valamit javítani szeretne, akkor azt úgy tudja megtenni, hogy az e-mailben kapott linkre kattintva visszatér a szerveren tárolt sablonhoz. Ott kijavítja, elmenti, és ismét elküldi saját magának az EMAIL gombra kattintva.

A kapott e-mail tartalmazza azt a linket, ahol elérheti és módosíthatja az elkészült önéletrajzot. Az utolsó belépésétől számítva mindig 9 hónapig módosíthat az álláspályázati anyagán.

8. Váltás az önéletrajzsablonok között

A levélben lévő link segítségével vissza tud menni a weboldalra, és kipróbálhatja az elkészült önéletrajzot más sablonokban is, más színekkel. Érdemes a kapott levelet elmenteni, hogy a linket mindig könnyen meg tudja találni.

Ha úgy gondolja, akkor térjen vissza az eredeti internetes anyaghoz, javítsa ki, mentse el, és küldje el újra a saját e-mail-címére az EMAIL ikon segítségével.

Amennyiben további kérdései lennének, esetleg elakad, vagy visszajelzést szeretne írni az egyedi önéletrajzot készítő programmal kapcsolatban, kérem írjon az info@oneletrajzsablon.hu e-mail-címre.

Kívánom, hogy eredményközpontú egyedi szakmai önéletrajzával megtalálja azt az állást, ami célt, értelmet és megelégedettséget ad önnek.

Click here to add your own text